Editör: Prof. Pelin YILDIZ
Yıl: 2019
“İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’ tarafından düzenli olarak yapılan Eğitim Çalıştayları kapsamında, 15 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirilmiş olan; Tasarım
Eğitiminde Sıfır Atık Çalıştayı’nda amacımız; İç Mimarlık disiplini ve etkileşimli olduğu diğer sanat ve tasarım disiplinlerindeki, gerek lisans gerekse lisansüstü programlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin ve Çalıştay Yürütücülüğü görevinde bulunan Öğretim Elemanlarının; atık ve buna bağlı olarak sıfır atık konularında fikir ve bilgi alışverişinde bulunarak, yararlı analizler ve özgün uygulama önerileri geliştirmelerini sağlamaktır.
Bu şekilde, alanımızın güncel sorunlara olan duyarlılığını, en öncelikli konuların ele alınması ve tasarım ekseninde çözüm önerileri bulma çabalarının geliştirilmesi ile eğitim programlarımıza dâhil etmek, temel yaklaşımlarımız arasındadır.
Çalıştayımız Bölümümüz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilmiş ve bu kapsamda sadece akademik süreçlerdeki karşılığı ile değil ülkemizdeki yaygın olan uygulama ve süreçleri ile de paylaşılmış ve ileriye dönük üretken işbirliğini güçlendirecek başka yeni çalışmaların oluşturulmasına zemin hazırlamıştır.
Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza verdiği destek ve paylaşım için ve bizzat Çalıştayımıza gelerek sunumları ile destek veren Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sn. Şule Bektaş ve ekibine teşekkür ederiz.
Sıfır Atık Sistemi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaklaştığı proje kapsamında firma, kurum veya kuruluşların Sıfır Atık’a dahil olabilmesi için uygulaması gereken adımlardan oluşan 7 aşamalı yol haritası ile çalışmalarına başlamıştır. Bu aşmalar;
Odak Noktalarının Belirlenmesi; Mevcut Durum Tespiti; Planlama; İhtiyaçların Belirlenmesi ve Temin; Eğitim–Bilinçlendirme; Uygulama ve Raporlama şeklinde özetlenebilir.
Çalıştayımızda sunumlar sonrasında özgün olarak üretilen ürünlerin sergilenmesi ile birlikte verimli bir paylaşım ve yeni projelerin oluşmasına yönelik güçlü bir sinerji ortamı sağlanmıştır.
Bize destek vermek amacıyla ülkemizin farklı şehirlerinden gelen Öğretim Elemanları ve öğrencilerimize değerli katkıları için çok teşekkür ediyoruz ve bu sürecin sağlıklı bir şekilde gelişerek; ‘Sıfır Atık’ konusunda güncel gelişmelerin de dahil edildiği kapsamı ile ulusal ve uluslararası platformda daha yeni ve üretken projelerde birlikte olmayı hedefliyoruz.