Tasarım Eğitiminde Sıfır Atık Yaklaşımı Eğitim Çalıştayı II

Editor: Prof. Pelin YILDIZ

Tarih: 2021


Değerli Hocalarım ve Katılımcılarımız,

Sevgili arkadaşlarım,

Eğitim sistemimizin güncel gereksinimlere cevap veren, içinde yaşadığı topluma karşı yeni ve sorumluluğunun bilincinde olan arayışları; sanat ve bilim ekseninde güncel gelişmelerle öne çıkan sorunlara çözüm getirebilme bakış açısı ile bütünleştiğinde; bizlere birleştirici ve üretime yönelik etkinlikler yapmamız gerektiğini hatırlatmaktadır.

Bu çerçevede en güncel ve önde gelen toplumsal sorunlardan biri olan Atık Yönetimi pek çok disiplinde olduğu gibi alanımızda da öncelikli konulardan birisi durumundadır.

Sıfır Atık bilincinin eğitimde her yönüyle özümsenmesi ve tasarımın farklı katmanlarında etken olması amacıyla; bu çok kapsamlı yaklaşımın doğru bir şekilde anlaşılması ve bilinçli olarak özümsenmesi gereklidir.

Sıfır Atık yaklaşımı; tüketim sonucu oluşan atıkların bertaraf edilmesi veya dönüştürülmesi gibi uygulamaların ve yaklaşımların daha üst konumunda olarak; mümkün olduğunca atık oluşturmama çabasını ve mantığını içermektedir.

Öncelik atığın oluşmamasını veya en aza indirgenmesini sağlamak olan bu çerçevede tasarımlar ve üretimler gerçekleştirilmesi ve minimuma indirilen atıklar kullanılarak en az enerji ile en fazla fayda sağlayıcı kısacası optimum dönüşümlerin elde edilmesi süreçleri ve uygulamalarıdır.

Bu kapsamda Tasarım Eğitiminde Sıfır Atık yaklaşımı çok yönlü ve kapsamlı bir bakış açısını ifade ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yürümekte olan Projenin Üniversite etkileşimi anlamında bir iş birliği oluşturması da amaçlanan bu konu başlığı hepimiz için çok öncelikli ve değerli.

Eğitim Sistemimiz çok yönlü,

tasarım eğitimi içeriğinde pek çok unsuru barınıyor,

bizler de hep güncel gereksinim ve gelişmeler doğrultusunda eğitimimizi revize etmeye; ancak öz değerlerini koruyarak, hassas ve incelikli yapısını zedelemeden bu gelişmeleri adapte etmeye çabalıyoruz.

Bu bağlamda pek çok disiplin gibi sanat ve tasarım disiplinleri için de ön sıralarda yer alan konulardan birisi ‘atık yönetimi’.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ifadeleri ile “Sıfır Atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir’’.

Tüm bu genel bilgiler paralelinde konunun gerek Mimarlık, İç Mimarlık gibi tasarım disiplinlerinde gerekse uygulama açısından büyük önem arz eden mühendislik ve fen 

bilimleri açısından çok öncelikli ve sorumluluk gerektiren önemi bulunduğu görülmektedir.

Bu bağlamda bölümümüz;

  • Araştırma Üniversitesi statüsünde sahip olduğu bilimsel ve sanatsal yapılanmanın yanı sıra fiziki yapılanma açısından da sürdürülebilir/yeşil yerleşke olmak açısından sorumluluk hissetmekte ve atık yönetimi konusunu bu anlamda önemsemektedir.

  • Üniversite sanayi iş birliği kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdindeki proje ile etkileşim sağlayarak daha kolektif ve gerçekçi çalışmalar ve projeler üretebilir olmak ve en önemlisi günümüze, geleceğe ve sahip olduğumuz kaynaklara duyarlı, bilinçli bir eğitim amacı ile mevcut olanaklarımızın değerini bilerek yeni ve faydalı eser ve ürünler oluşturmayı hedeflemektedir.

Bu çalıştayın bu kapsamda önemli bir katkı ve fikirler üretme anlamında heyecan vermesi amacıyla hepinize katılımınızdan dolayı tekrar çok teşekkür ediyoruz.

Bu etkinliğin gerçekleşmesinde tüm emekleriyle katkı veren Organizasyon Komisyonu ekibimize, Düzenleme Kurulundaki değerli hocalarımıza ve katılımcılarımıza çok teşekkürler ederiz.

İçerisinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle bu şekilde uzaktan görüşme ile olsa da sorumluluklarımız ve görevlerimiz için hep birlikteyiz beraberiz,

Bu anlamda fiziken uzaktan da olsak enerjimiz motivasyonumuz bir. İdeallerimiz bakışımız bir bütün.

Sanatın ve tasarımın doğasında var olan özgün olma nosyonunu kendi yaşantınızda da kendi kimliğiniz ile bulunduğunuz çevreye katkı veren varlığınızla her zaman yaşayacağınıza ve yaşatacağınıza inanıyoruz.

Çünkü özgün olmak sizin kendi ölçütleriniz içinde kendinizi ifade eden en belirleyici varlığınız.

Bu çalıştayda, bu bakış açılarını, Sıfır Atık yaklaşımını geliştirme konusunda uyguladınız ve bundan sonra da içinde bulunduğunuz her ortamda yaratıcılığınızla güncel sorunlara çözüm getiren güzel üretimler gerçekleştireceksiniz.

Katılımlarınız ve üretimleriniz için tüm Organizasyon ekibimiz adına sonsuz teşekkürler.