"Tasarım Eğitiminde Sıfır Atık Yaklaşımı Eğitim Çalıştayı"

Çalıştay Konusu

“İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Eğitimi” çalıştayı ile amaçlanan İç Mimarlık ve ilişkili sanat ve tasarım disiplinlerindeki, lisans ve lisansüstü programları öğrencilerinin güncel konularda fikir ve bilgi alışverişinde bulunarak yararlı analizler ve öneriler geliştirmelerini sağlamaktır.

Güncel çevre sorunları büyük oranda atıklardan kaynaklanmaktadır. Katılımcıların, güncel çevre sorunlarını tanımlayarak bu sorunları önleyebilecek tasarım yaklaşımlarını benimsemelerini sağlamak ve buna bağlı olarak enerji verimliliğini destekleyen çözüm üretimlerinin eğitimdeki yansımalarının irdelenmesi ile farkındalık oluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Dolayısıyla, SIFIR ATIK konusu çevre sorunlarına duyarlı ve yararlı çalışmalar üretmeyi hedefleyen eğitim yaklaşımı açısından öncelikli olarak ele alınması gereken konulardandır.
Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaklaştığı proje kapsamında;

Sıfır Atık Sistemi, firma, kurum veya kuruluşların Sıfır Atık’a dahil olabilmesi için uygulaması gereken adımlardan oluşan 7 aşamalı yol haritasıdır.

Sıfır atık sistemi kurulumu aşamaları

• Odak Noktalarının Belirlenmesi Kurumdaki sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasından, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasından, izlenmesinden, bilgi akışının sağlanmasından, raporlama yapılmasından sorumlu olacak kişiler belirlenir. Bunlar sıfır atık yönetimini sağlayacak ekibin başında olacak kişilerdir.
  • Mevcut Durum Tespiti Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurumunuzda uygularken, öncelikle atıklar konusunda ne durumda olduğunuzu belirlemeniz, mevcut durumunuzu analiz etmeniz, ilerlerken size kolaylık sağlayacaktır.
  • Planlama Bu aşamada, mevcut durum esas alınarak kuruma özgü termin planı hazırlanır.
  • İhtiyaçların Belirlenmesi ve Temin Sıfır Atık Sistemi kurumda uygulanırken, kurumdaki her birim dikkate alınarak (ofisler, yemekhane, revir gibi) ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanlar belirlenir, listelenir ve uygulamaya geçilmeden önce temin edilir.
  • Eğitim - Bilinçlendirme Ekipmanların temini tamamlandıktan sonra, uygulamaya geçilmeden önce hedef kitlelere yönelik uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılır.
  • Uygulama Temin edilen biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilir. Ekipmanlara göre tasarlanmış bilgilendirme afişleri, ekipmanların üstüne, kolayca görülebilecek şekilde asılır. Biriktirme ekipmanı ve tanıtım materyallerinde renk skalasına dikkat edilmelidir.
  • Raporlama Bu aşamada uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma ekibi tarafından izleme yapılır ve varsa uygulamanın aksayan yönleri, eksiklikler veya geliştirilecek taraflar tespit edilir, önlemler alınır.

Ogranizasyon Komitesi

Prof. Pelin Yıldız (Organizasyon Komitesi Başkanı)
Prof. Dr. Meltem Yılmaz
Prof. Hakan Ertek